Pałac Zamoyskich w Zamościu

przez KS | 5 marca, 2023

W 1821 roku pałac został sprzedany władzom państwowym i w 1831 roku przebudowano go na szpital wojskowy przez co ostatecznie utracił swój zabytkowy wygląd, podobnie jak wiele innych obiektów podczas modernizacji zamojskiej twierdzy. Podczas tej przebudowy pałac został nieco podwyższony, uproszczono jego dach, ale pozbawiono go też wielu elementów wystroju zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.

Więcej informacji:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%82ac_Zamoyskich_w_Zamo%C5%9Bciu

Zdjęcie autorstwa MaKa~commonswiki – Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18282856

Film o historii pałacu Zamoyskich w Zamościu

W antropomorficznej strukturze Zamościa pałac panuje jak głowa nad jego członkami. Właśnie nad głową miasta od trzech lat zapanowała społeczność I Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Zamoyskiego w Zamościu. Nie pierwsza, przed nią pałac przez dziesięciolecia był siedzibą sądu. Jednakże to z inicjatywy Pani dyrektor I LO dr Bożeny Krupy podjęto i zrealizowano próbę ocalenia pamięci zbiorowej miejsca dla Zamościa szczególnego. Grupa pasjonatów małej zamojskiej ojczyzny: przewodników, muzealników oraz przedstawicieli nauczycielsko-uczniowskiej społeczności naszego Liceum zrealizowała projekt w formie dwuczęściowego filmu o historii miejsca szczególnego i ludziach szczególnych z historią tego miejsca związanych.

https://www.facebook.com/watch/?v=1231191767618619

Jeden komentarz do „Pałac Zamoyskich w Zamościu

  1. KS Autor wpisu

    Jajka duszone w pomidorach, czyli prawilne śniadanie szakszuką zwane.

    W okresie jesienno zimowym szakszuka mieści się w moim TOP5 śniadań! Ja dzisiaj postawiłam na prostą formę. Jeśli wcześniej mieliście okazję ją robić/jeść, chętnie dowiem się w jakiej formie lubicie najbardziej, z jakimi dodatkami?

    Czas: 20 minut

    Co potrzebujemy?

    – Duży pomidor lub dwa mniejsze
    – Dwa jajka
    – Ostra papryka mielona
    – Zioła prowansalskie
    – Sól i pieprz do smaku
    – Pół łyżki masła

    Przepis:

    – Pomidory wyparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
    – Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone pomidory, podsmażamy je do momentu, gdy woda z pomidorów odparuje.
    – Pomidory doprawiamy solą i ostrą papryką (jeśli dysponujecie świeżą ostrą papryką, to można dodać ją na etapie wrzucania pomidorów).
    – Do pomidorów wbijamy jajka i dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
    – Przykrycie ściągamy, jajka posypujemy ziołami prowansalskimi i trzymamy na gazie jeszcze przez minutę.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *